Korset net even wat anders dan lingerie

Lingerie historisch korset corset Lijfgoed workshop opleiding Annet van Maanen 25

Voor ons was dat dan ook een mooie reden om een lezing en modeshow over korsetten te bij te wonen. Het onderwerp was Fetisjisme. De modeshow werd verzorgt door Modevakschool Hermsen, Jansen en Schuurman te Arnhem. Deze modeshow werd gehouden tijdens de week van Mode Biënnale waarbij het onderwerp van 2013 Fetisjisme is. Hoe is deze seksuele uitgangspunt terug te vinden in onze kleding en modelijnen. Bij de Mode Biënnale kan je alles terug lezen over het gekozen onderwerp.

Korset net even wat anders dan lingerie, dat is absoluut een feit. Allereerst worden er heel andere materialen gebruikt, absoluut geen elastische stoffen, zelfs stoffen die mij nog niet eerder ter oren waren gekomen.
Anouskha van Manen is de dame achter Dark Enchantment. Zij werkt samen met haar moeder (hoe leuk trouwens) Annet van Manen en deze dame dus; Annet van Manen is een onderdeel van het bedrijf wat ik eerder heb genoemd maar wel onder eigen firmanaam en wel La Garotte. Zij maakt historische korsetten en het liefst zo authentiek mogelijk. Dit houdt in dat ze zo veel mogelijk gebruik maakt van de oude oorspronkelijke materialen en technieken. Ze is begonnen vanwege haar dochters interesse hiervoor en heeft zich in de jaren alles eigen gemaakt. Prachtig om te horen hoe de passie en de zoektocht naar het verleden haar al die jaren boeit en wat er allemaal bij komt kijken. Voor nog meer informatie zie ook FOK

Korset net even wat anders dan lingerie alhoewel het uitgangspunt destijds hetzelfde is als nu. Ondergoed wat er voor zorgde dat het je ondersteunt en corrigeert, wat we heden ten dage terug vinden in onze shapeware. Ik moet wel zeggen dat ik wel heel erg blij ben dat we het niet allemaal zo strak hoeven te dragen. Trouwens over het strak dragen gesproken wist je dat na het aansnoeren en gemiddelde wachttijd van 15 minuten men daarna weer opnieuw kan aansnoeren. Dit kan men ongeveer 3 tot 4 keer herhalen totdat alle organen en zwevende ribben zich hebben aangepast aan het korset. Volgens de dames doet het niet zeer en voelt het ook wel weer lekker. Volgens Karin Janssen die een dagje een korset heeft aangehad van Annet van Manen voel je je wel anders als een korset aanhebt. Je houding veranderd, je eigen gevoel verandert daarin mee en je ziet er heerlijk slank in uit.

Ergens proberen we dit toch ook met onze lingerie het zelfde te creëren, oke misschien niet zo strak, maar ik zie wel en streef er na om zowel mijn klanten van het maatwerk en mijn leerlingen om het zelfde gevoel te laten ervaren dat ze zich anders voelen, anders gaan lopen, anders naar zich zelf gaan kijken. Misschien wordt het eens tijd om een echt korset te gaan passen en zelf ervaren hoe dat nou is en of een korset echt net even wat anders is dan lingerie.

Ik heb al eens eerder geschreven over lingerie, korsetten en tentoonstellingen. Misschien vind je dat ook leuk om te lezen. Het was een bezoek aan een ondermode tentoonstelling

Ik zou het leuk vinden als jullie een reactie geven op het verhaal dan wel de foto’s en mijn beperkte kennis

Creatieve groet,

Cassandra Saeijs

Lijfgoed