Herenslip

Lijfgoed herenslip

Een tijdje terug verscheen in het tijdschrift Mediq CombiCare een interview over Lijfgoed. Dit tijdschrift is speciaal voor de stomadrager. Het artikel ging o.a. over dat maatwerk een optie is voor stomadragers daar hun ondergoed vaak niet voldoen aan het draagcomfort dan wel pasvorm.

Dat is nou precies waar deze mijnheer last van heeft.

Zijn huidige slips doen hem zeer, het zitten op de slip doet hem zeer, de slip geeft te weinig steun en sluit niet aan. De vraag was dus of ik wat voor hem kan maken.

Mijnheer is enkele jaren geleden geopereerd aan kanker met de bijbehorende bestralingen en chemo’s. Uiteindelijk gaat hij nu door het leven met een stoma, katheter en heeft er o.a. neuropathie aan overgehouden. Dit betekend in zijn dagelijkse leven een enorme belasting en beperking. De littekens gaan verder dan alleen maar uiterlijk.

De vraag of ik voor hem een passende slip kan maken zou veel voor hem betekenen. In ons gesprek wordt duidelijk wat mijnheer wilt en het aftasten of het goed voelt is wederzijds goed bevonden. Ik mag aan de slag.

Het creatieve proces, het begrijpen wat nodig is, het vooruit denken, inleven hoe de slip kan bijdrage aan zijn comfort ontstaat terwijl het patroon getekend wordt. Na de eerste passessie moet hier en daar nog wat worden bijgeschaafd. Terwijl we tijdens de eerste passessie bepraten hoe en wat, word ik weer van nieuwe informatie voorzien. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën over hoe nog beter te kunnen voldoen aan draagcomfort.

Uiteindelijk heb ik een slip gemaakt waarbij het kruis iets meer naar achter is verplaatst. Hierdoor kan het beschermmateriaal tegen ongelukjes net iets lager geplaatst worden. Daarbij heb ik een hoesje gemaakt waar het beschermmateriaal ingedaan kan worden. Hierdoor komt het incontinentie materiaal niet meer op de huid, wat weer bijdraagt aan comfort en bescherming van de huid. Nu heeft mijnheer keuze of hij zijn inlegger al dan niet op de huid draagt. Verder valt het hoesje net onder de onderkant van de stoma en is daar iets strakker opgezet, zodat het netjes aangesloten zit.

De pijpjes zijn langer en de slip is in de liezen zo aangepast dat ondersteuning geeft in het kruis. Verder is lengte in de taille zo aangepast dat het over de stoma heen gaat. De naden heb ik zoveel mogelijk zo plat mogelijk gehouden dan wel uitgedund, dit allemaal om zo min mogelijk irritatie te veroorzaken.

Kortom een slip die meer is dan een slip. Nu afwachten hoe mijnheer het gaat ervaren.

En wat vind jij er van? Had je hier al een eerder mee te maken gehad, dan wel over nagedacht?

Ik hoor graag je reactie hieronder.