De waslijn door de jaren heen

de was lijn

In de afgelopen jaren is wat er aan de waslijn hangt enorm veranderd. Waar vroeger de enorme witte en grote onderbroeken en hemden hingen, hangt er nu textiel wat eigenlijk geen naam mag hebben. Misschien weet je het nog waarin je moeder vroeger liep. Wat had ze aan? Afhankelijk van je leeftijd zal ieder een ander antwoord geven.

Welke lingerie droeg jij vroeger?

lijfgoed jarretel

Ben je in de leeftijd van 60-70 jaar, dan zal je vermoedelijk je moeder gezien hebben een corselet, of een bh met een lange band er aan. Of had ze een buik korset. Droeg ze daaronder misschien wel een afgeknipt hemd, zodat het niet smette. Of ben je uit de tijd dat men nog lange onderbroeken droegen en gebreide borstrokken? Heb jij zelf nog jarretels gedragen met kousen? Kousen die nog gestopt kon worden. Was je blij met je eerste panty?

Waar kocht jij je lingerie?

Langzaam veranderde de lingerie van stug, hard en alleen maar praktisch naar meer aandacht voor pasvorm en dat het ook nog iets van een vrouwelijke uitstraling moest hebben. Kijk maar naar de advertenties plaatjes uit de jaren 60. Nog wel corseletjes, maar ook wijde broekjes, het zogenaamde Franse broekje en de beugelloze bh’s.

In de jaren 60 waren de kleuren van de lingerie alleen maar wit, zwart en huidskleur. Welke kleur had jij aan? Droeg jij afdankertjes van bijv. je zussen? Was het bij jou ook zo dat je als kind je ondergoed kreeg, wat gekocht was bij de Hema, Wibra, Favoriet of Brons. En waar kocht jij je eerste bh? Kocht jij deze bij de V&D, Hunkemöller of Livera? Was dat samen met je moeder een gezellig uitje of was dat alleen? Hoe was dat voor je? Heb je er nog leuke herinneringen aan?

Kerk en lingerie

Welk merk droeg je? Beerens, Ten Cate of Sloggie. Of droeg je geen merk. Welke normen en waarden kreeg jij mee van thuis uit. Bij mij was het zo dat mijn oma van altijd zei dat je schoon en geen kapot ondergoed mocht dragen, want je mocht maar eens in het ziekenhuis komen. Juist vanwege deze norm, is ook de gezegde ontstaan, daar wil je nog niet dood in gevonden worden. Terwijl een leerling het er over had, van boven bont onder stront. Oftewel in dat gezin was lingerie een ondergeschoven kindje.

Daarnaast heeft het geloof; de kerk ook zijn invloed vroeger hebben gehad. Vroeger was het natuurlijk zo, dat je niet voor het huwelijk gemeenschap had gehad. Lingerie en ondergoed was vermoedelijk ook geen issue.

Lingerie modebeeld

Ongeveer in 1985 ontstond er een grote verandering in het lingerie beeld. Door Madonna en Marlies Dekker, werd ondergoed ineens een mode artikel. Van degelijk noodzakelijk iets, werd het ineens een textiel waar men over sprak. Neem maar bijv de string. Dat was revolutionair. Ineens droeg velen dames de string en bh’s met bandjes. Zo werd lingerie een onderdeel van je vrouw zijn. Van je sexy voelen. Het werd belangrijk hoe het stond en wat het met je deed. Door de komst van het internet zijn we onszelf steeds meer gaan vereenzelvigen met onze idolen.

lingerie lijfgoed crop top

Elke week komen er wel nieuwe videoclips uit waar onze idolen en met name de vrouwelijke dames in weinig verhullende kledij staan. Topjes, broekjes, strakke legging, open en bloot. Dit heeft uiteraard invloed op onze modelbeeld, maar zeker zo, ook op ons zelfbeeld. Droeg jij ook nav Madonna bustier, of net als Byonce crop tops?

De functie van lingerie is in de loop van de jaren van alleen praktisch verschoven naar sexy en vrouwelijk. Er is een hoop veranderd. Dat is absoluut een feit. Is jou waslijn door de jaren heen veranderd?

We horen graag je reactie. Laat je een bericht achter. Dit stellen we altijd zeer op prijs.

Creatieve groet,

Cassandra Saeijs