Borstkanker

img 6718

Vandaag heb ik een dame mogen ontmoeten in Atelier. De dame heeft net zoals vele vrouwen; 1 op de 8, borstkanker.

Aantal weken geleden is haar borst verwijderd en gaat ze nog het hele traject in met bestralen.

Haar andere borst is een behoorlijke grote boezem, ik vermoed zeker een G cup. Helaas kon ze niet zeggen welke maat het was, want ze knipt altijd de etiketjes eruit.

Nu komt ze bij mij in het Atelier met de vraag of ik iets kan maken. De oplossing moet aan vele voorwaarden voldoen A. borst ondersteunend B. rekening houden met bestralingsgebied C. smetten D. rekening houden met niet te strak ivm oedeem E. stofkeuze.

Ik heb al meerdere dames mogen ontvangen hier in het Atelier, maar deze dames waren over het algemeen zogenaamd uit behandelt. Vorig jaar heb ik hier ook een dame over de vloer gehad, maar haar borst was bespaard en die werd bestraald en of er niet iets was wat rekening kon houden met het opzetten van de borst tijdens de bestralingsperiode. Zij was inmiddels net klaar met het hele traject. Ik had destijds op een beurs in Parijs een materiaal gevonden, waarvan ik dacht dat het misschien een oplossing kon zijn juist voor de dame waarbij de borst zelf werd bestraald. De fabrikant heb ik aantal keren benaderd, maar helaas nooit meer iets van vernomen en tijdens volgende beurs bezoeken de fabrikant nooit meer weder gezien. Zo ook contact gehad met Italiaanse fabrikanten, maar uiteindelijk nog steeds niets bedacht, uitgewerkt wat zou kunnen werken.

Nu juist de vraag om iets te maken wat gedragen kan worden tijdens de bestralingsperiode. De dame van vandaag zou ik graag willen helpen. Ik kan uiteraard wat maken voor de dame, maar ik wil iets maken, waarvan ik, jullie denken dat dat een kans van slagen heeft en zinvol is.

Zelf dacht ze aan een bandeau met beugel. Of éénborstige bh, alleen moet ik dan oppassen dat hij niet te strak zit ivm oedeem. Ze dacht ook aan een hemdje waarin een bh verwerkt zat of toch een gewoon simpel hemdje en jammer dan de ondersteuning, of een soort ondersteuning maken net zoals bij die sporttops? Is het raadzaam om iets te maken wat ze kan dragen als is het maar een doekje wat tussen haar okselgebied en arm gestopt kan worden?

Waar zou zij nu het beste mee af zijn?

Ik hoor heel graag jullie ideeën dan wel ervaringen.

Cassandra Saeijs

Lijfgoed