Bh op maat

Neuropathie

Eergisteren was het dan zover. Om 11 uur zou ze er zijn. Een mevrouw waarvoor ik een aparte bh heb ontworpen en gemaakt. De dame ondervind dagelijks zoveel hinder van haar beperkingen. Als je haar zo ziet, een lief zachtaardig overkomen, gewoon postuur dan zou je niet bedenken hoeveel leed er achter schuilt.

Ze kwam binnen met het verhaal dat ze op zoek is naar een bh die haar niet zeer deed. Dit omdat ze een ontsteking heeft in het ruggenmerg, waardoor de zenuwuiteinde van haar lijf ontstoken zijn. Hierdoor zijn hele gewone dingen voor jou en mij, voor haar een beproeving. Zoals een tailleband van je broek of rok, hoe de stoffen aanvoelen van je kleding.

Voor het ondergoed geldt bij haar, last hebben van het elastiek, de plaats waar het elastiek zich bevind, dus drukpunten, naden, afhechtingen van het garen, soort garen. Kortom best wel veel als je dat zelf niet kan regelen. Vorig jaar had ze bij iemand ander ook 2 bh’s laten maken, maar dat was een enorme teleurstelling geworden. Ze voelde zich totaal niet serieus genomen en uiteindelijk een hoop geld betaald voor iets wat zijn doel voorbij schoot. En door de tijd heen stapelt de gefrustreerdheid en emoties zich op. Want ze wil gewoon een bh die lekker zit en tegelijk ondersteunt. Heel normaal toch!

Voor mij een mooie uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. Een bh maken die het gevoel geeft dat hij losjes zit, geen drukpunten creëert, zo weinig mogelijk verdikkingen (dus laagjes op elkaar), gebruik maken van hele zachte dunne katoen, geen beugels en zo weinig mogelijk naden heeft.

Normaal als je een bh afpast dan kun je de haakjes aan het achterpand strakker zetten of de schouderbanden optrekken. Nu is dat bij deze dame niet mogelijk. De eerste bh zat op zich aardig. De stofkeuze was juist en het gevoel van losjes zitten was ook goed. Het mooie is dat je samen gaat zoeken naar verbeteringen en aanpassingen. Zo voelde ze de bh op een bepaalde plaats zitten. De punten gemarkeerd en bij de volgende bh hebben we daar het elastiek minder strak gedaan.

Verder hinderde het beugelband tussen de borsten. Het beugelband zit er in voor de ondersteuning. We hebben het beugelband weggeknipt tot aan waar ze het voelde zitten. Doordat we in het midden het beugelband weghaalde, zakte het model in elkaar. Hiervoor moet dus een andere oplossing worden bedacht. Daarnaast voelde ze waar het schouderband was aangezet aan de bovencup.

BH 2 is gemaakt waarbij alle bovengenoemde punten in het patroon en uitwerking toegepast zijn. Ze heeft nu een bh die maar 2 naden heeft. 1e aan de zijkant van de borst en de 2e in cup. Het middendeel (stukje tussen de borst) is vervallen.

Het zijpand van de bh is aan de bovenkant meer naar binnen geplaatst zonder de cup smaller te maken. Het lingerie elastiek aan de bovencup zit in de tussenlaag verwerkt net zoals de naden en de versteviging van het middendeel. De bh is gestikt met een combinatie van heel dun garen en moussegaren.

Zo stonden we dan samen te kijken, hoe de bh zat. Een glimlach verschijnt op haar gezicht en je krijgt te horen; hier kan ik wel in wonen. Het is weer fijn om te zien hoe happy je de ander maakt. Gewoon door je in haar te verplaatsen en je creativiteit toe te passen. Bij de volgende bh moet de bovenlaag iets kleiner geknipt worden want helaas zitten er nu wat rimpels, terwijl de onderlaag mooi glad zit. Inmiddels is er een vervolg afspraak gemaakt. En voor de volgende bh gaan we een bh met kant maken. Eventueel met nieuwe aanpassingen, want door het te dragen, weet je pas echt of hij lekker zit.

Cassandra Saeijs

Lijfgoed