Voorstellen, allereerste mannelijke stagiaire

Ik ben Huub, 18 jaar, ik ben de allereerste mannelijke stagiaire bij Lijfgoed, dit is natuurlijke een hele eer voor mij. Mijn 14 weken stage zitten er alweer bijna op en ik kan terugkijken op een super tijd.

Ik heb de afgelopen weken bij Lijfgoed mij bezig gehouden met de marketing. Ik heb ervoor gekozen bij Lijfgoed stage te lopen omdat ik graag bij een klein bedrijf wilde,  zodat ik dan alle aspecten van de marketing kon meemaken. Dit is goed gelukt.

Daarnaast heb ik gekozen voor Lijfgoed omdat ik al bij het eerste gesprek het gevoel kreeg dat ik als stagiaire belangrijk zou zijn en er niet alleen was om de kut klusjes te doen. Ik mocht ook echte dingen doen die belangrijk zouden zijn en waarmee ik hun kon helpen. Bij het eerste gesprek vertelde Cassandra mij dat ze mij ook als mens wilden helpen groeien en niet alleen dingen leren.

Toen ik dit hoorde wist ik gelijk dat ik bij dit bedrijf stage wilde lopen. En ik kan jullie vertellen dat het voor allebei een superleuke en leerzame ervaring was. Nu zou ik het leuk vinden om mijn ervaringen met jullie te delen.

De materialen

Voor het maken van lingerie zijn veel meer materialen en ook veel meer verschillende soorten materialen nodig dan ik van tevoren had bedacht. Aanvankelijk dacht Ik dat je voor een onderbroek een paar stukjes stof nodig had en een stukje elastiek. En voor een bh hetzelfde alleen dan nog iets om de bandjes mee aan elkaar vast te maken.

Op zich zat ik er niet zo heel veel naast, je hebt stof nodig en je hebt elastiek nodig. Maar zo simpel was het ook weer niet. Je kunt niet zomaar elk stofje gebruiken. Er zijn zoveel verschillende soorten stoffen die allemaal net weer even anders zijn.

Bij de bh zat ik er wel ver naast. Je hebt zoveel meer nodig dan alleen maar een stofje.

Daarnaast zijn ook zoveel verschillende modellen bh’s. Beugel bh,  bh zonder bandjes, sport bh en nog veel meer soorten. De dezelfde modellen kunnen allemaal net anders zijn. Het ene model is iets dikker,  de ander is weer elastisch en bij een andere kun je erdoorheen kijken.

De hoeveelheden die je nodig hebt zijn meer dan ik had verwacht. Lingerie is op zich niet heel groot, maar de hoeveelheid stof gaan al snel naar een halve meter of soms wel meer. Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten. Alle 12 onderdelen moeten qua kleur bij elkaar passen. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog eens letten op maat, lengte en toepassing.

De machines

Ik dacht dat je voor het maken van lingerie alleen een naaimachine nodig zou hebben en dat die naaimachine niet heel ingewikkeld zou zijn. Dit was dus niet helemaal waar.

Je hebt ook nog een machine met 4 draadjes op de bovenkant en die doet iets wat ik nog steeds niet begrijp.  De naaimachine is een stuk ingewikkelder dan ik dacht. Je hebt veel verschillende knopjes en draaiknoppen.

Ook heb je een soort gaspedaal dat je moet gebruiken om te naaien. Als je die aantrapt dan begint de naaimachine te stikken. Ook moet je de draadjes er op een speciale manier indoen en kun je niet zomaar een stukje stof er door heen halen. Het moet het rustig gebeuren, met beleid en goed opletten.

 

Anderen benodigdheden

Los van de machines en stofjes zijn er ook nog anderen dingen die je nodig (kan) hebben. Je hebt basis gebruiksvoorwerpen nodig, zoals een schaar, naald en draad. Maar ook apart ding zoals een soort fonduevork, die je gebruikt om de draadjes los te maken.

Je hebt ook dikker papier om je patronen op te tekenen en daar teken je dan op met een soort van penpotlood.

Cup maten

De cup maten waren voor mij een groot mysterie. Ik had totaal geen idee hoe het in elkaar zat en wat het betekenden. Bij bijna alle kleding heb je maten zoals S,M,L en XL en sokken zijn je schoenmaat bijvoorbeeld 38 of 40.

Maar bij lingerie is het heel anders. Je hebt A en B en zo nog een paar en dat is niet alles er staat ook nog een cijfer bij zoals 80 of 100. Maar volgens mij snap ik het nu nadat ze het mij hebben uitgelegd. Het zit als volgt; de letter (A,B etc.) die zegt wat over de grootte van de borsten als je bijvoorbeeld A of AA hebt heb je kleineren borsten en als je D of E hebt dan heb je grotere borsten.

De cijfers zeggen iets over de omvang onder je borst. Hoe hoger het getal, hoe groter de maat. Maar het is niet zo dat als je bijvoorbeeld een grote letter hebt je ook een groot cijfer heb. Je kan gewoon een groot en een klein hebben. Je kan dus 2 personen met maat C hebben,  maar ze hebben alle twee een hele anderen bh omdat de één bijvoorbeeld maat C60 heeft en de andere dame een C90 heeft. Beide een C cup maar een hele andere  maat. Omdat je dus zoveel verschillende maten hebt vind ik het gek dat heel veel vrouwen de verkeerde bh dragen.

Mijn ervaringen

Toen ik voor het eerst kwam werd ik gelijk goed ontvangen door iedereen die bij Lijfgoed werkt/stage loopt. Ik kon het ook al snel goed met iedereen vinden. Ik heb aan iedereen veel leuke herinneringen.

Dat geldt ook voor de mensen die hier cursus/lessen kwamen volgen.  Ook met hun vond ik het gezellig en ook veel leuke herinneringen. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik anders ben behandeld omdat ik een jongen was. Ik hoorde er gewoon bij dit, wat ik natuurlijk heel fijn vond.

Ik ben het met de week meer naar mijn zin gaan hebben. Het werd ook steeds gezelliger met iedereen omdat ik ze beter leerde kennen. Ook kreeg ik steeds meer plezier in mijn werk en heb ook echt het gevoel dat ik veel geleerd heb en veel heb kunnen doen voor Lijfgoed.

Ik vond het ook leuk dat ik af en toe dingen kon doen die niet zoveel met mijn opleiding te maken had. Ik heb bijvoorbeeld geholpen met een foto maken van de brallete. Hoe we met zijn alle bezig zijn geweest om de pop aan te kleden, lichtval, achtergrond, kijken wat wel geen leuk beeld gaf. Veel lol en vooral veel inzage hoe gaat het in zijn werk.

Ik mocht ook mee naar de beurs Creative Life. Cassandra helpen bij de foto’s maken, mee denken over wat is leuke content. Daarnaast was het gewoon leuk, omdat dit iets is waar ik anders nooit naartoe zou zijn geweest.

Ik heb ook veel leuke dingen mogen doen vooral met sociaal media en heb ook echt de kans gekregen om zelf dingen uit te mogen zoeken en zelf dingen te ontdekken. Ik mocht ook echt mijn eigen draai aan dingen geven en kreeg ook de kans om te mogen vertellen hoe ik over dingen dacht.

Ik kan ook terugkijken op een superleuke 15 weken waarin ik veel geleerd hebt en ook gegroeid ben als een persoon. Ook heb ik ook echt heel veel leuke herinneringen die ik nooit kan vergeten.

Dank jullie wel.

Huub.

 

3 Reacties

 1. Marion

  Wat een super leuk verhaal en stagair. Genoten van dit stuk.
  Succes Huub

  Antwoord
 2. Miranda

  Wat n leuk stukje van een hardwerkende jongeman die ik leerde kennen op een dag dat hij echt niet lekker was maar toch naar zijn stage kwam omdat er iets af moest. Geeft doorzettingsvermogen weer maar ook dat hij het naar zijn zin had.
  Werdt hij naar kantoor gestuurd omdat er gepast moest worden ging dat met een grap.
  Lijfgoed is dus niet alleen een leerplek voor dames
  Leuk geschreven Huub succes met je opleiding

  Antwoord
 3. Linda

  Superleuk om de ervaring van een andere zijde te lezen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ebook lijfgoedEen gratis boek vol met tips van de vakvrouw.

 • “zo is je kant altijd goed gespiegeld”
 • “Een nieuwe stofvouw om deze reden”
 • “Zo krijg je stevigheid”

Tips die je helpen om mooie lingerie zelf te vervaardigen

Lijfgoed, lingerie op maat

Pin It on Pinterest

Share This
X