Symmetrie

Een paar maanden geleden kwam een mevrouw langs voor een kennismakingsgesprek voor maatwerk. Ze had 2,5 jaar geleden borstkanker gehad waarbij haar eigen borst was verwijderd. Inmiddels heeft ze een reconstructie gehad waarbij ze haar eigen buikvet en huid hebben gebruikt.

Of ik voor haar een maatwerk bh kon maken. Uiteraard dat kon ik. Mevrouw ging weer naar huis met de mededeling dat ze er over na zou gaan denken, want ze was nog met het ziekenhuis in gesprek over opnieuw een reconstructie te laten uitvoeren.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en mevrouw kwam weer langs.  Haar grootste probleem was dat de borsten niet symmetrisch waren.  Nu ben ik behoorlijk nuchter en ik vind het niet zo belangrijk wat mensen van mij denken. Ik vind namelijk dat haar reconstructie erg mooi was gedaan. Ik kan zeggen dat ik toch al veel gevolgen van borstkanker operaties heb mogen aanschouwen.

Tijdens het proces van maatwerk opstarten en vervaardigen en bekijken van de foto’s, kan ik anders  zeggen dat ik begrijp waar mevrouw tegen aanliep. Ze heeft zeker een punt. Er is duidelijk verschil te zien in strakke shirts en natuurlijk ook als je op het strand loopt dan wel in je blootje.  Of ik er zelf zo’n punt van zou maken, weet ik niet. Nu denk ik van niet, maar dat is natuurlijk makkelijk kletsen als je er niet zelf mee geconfronteerd bent.

Mijn opdracht was dan om te zorgen dat de borsten zoveel mogelijk symmetrisch te laten lijken. Nu had ik aan mevrouw aan gegeven, dat ik bang ben dat ik niet aan haar wensen kan voldoen. Ze wilde dat ik toch voor haar aan de slag ging. Zo gezegd zo gedaan en de eerste bh was een feit. De nieuwe prothese bh zonder zakje, trok niet scheef zoals haar eigen bh. Het verschil tussen de ene borst en andere borst zag je al minder. Maar toch was het niet symmetrisch.

Weer met zijn 2en hardop denken, waarbij mevrouw vroeg of het opgevuld kan worden. Ze wilde graag extra vulling op de plaatsen waar het nodig was. Op de foto’s die we maakte kon je goed zien waar vulling bij moest. Kortom ik mocht weer aan de slag.

Een dagje nadenken, hoe vul ik dan, hoe regel ik dat dan en hoe doe ik het naaitechnisch vooral. Mijn grootste probleem was ook zorgen dat je de hoogte verschillen niet ging zien in de bh. Want ergens vulling tussen doen maakt dat het op de ene plaats dikker wordt dan op de andere plaats. En zeker ook op de borst die gereconstrueerd was.  Die borst is namelijk veel minder zacht, vlezig en voegbaar.

Dus wat ik bedenk moet dan op een simpele manier even getest worden. Kijken of ik in de goede richting denk.  Samen kijken met het team, opnieuw schuimpjes in de bh plaatsen, kijken wat doet het. Levert het wat op.   In dit geval had het nut en besloot ik om het te gaan uitvoeren en dan komt ook het naaitechnisch gedeelte

De patroondelen zo vervaardigen dat je zowel aan de binnenkant en aan de buitenkant een mooie bh hebt.  Ik had namelijk te maken met extra vulling in een bovencup, extra vulling in ondercup en zijkant en een zijpaneel in de cup om te zorgen dat de boezem meer naar voren en naar boven wordt geduwd. Kortom soms 3 lagen in plaats van 2 lagen.

Dan het grote moment daar. Mevrouw komt afpassen. Hoe zal het staan, heeft het inderdaad dat effect wat we graag wilden. Zie je de hoogte verschillen. Kortom best spannend.

En wat ben ik blij voor haar en trots op mijzelf. Ja het is gelukt. Natuurlijk is het niet 100% symmetrisch. Maar je ziet duidelijk verschil. En ja helaas zie je hier een daar ook wat lijnen lopen, maar dat kan ook bijna niet anders.  Dus ook dit puzzelwerkje is gelukt. Blijft leuk dit soort opdrachten.

Ebook lijfgoedEen gratis boek vol met tips van de vakvrouw.

  • “zo is je kant altijd goed gespiegeld”
  • “Een nieuwe stofvouw om deze reden”
  • “Zo krijg je stevigheid”

Tips die je helpen om mooie lingerie zelf te vervaardigen

Lijfgoed, lingerie op maat

Pin It on Pinterest

Share This
X