Spinomed, wat is het?

Spinomed, ik had er zelf nog nooit eerder van gehoord. Het is een speciale soort body/ hesje voor dames en heren die steun nodig hebben voor hun ruggenwervel.
De dame die zich bij ons aanmelden, had ooit haar rug gebroken op diverse plaatsen. Misschien omdat ze op leeftijd is, eerlijk gezegd geen idee, maar ze is niet geopereerd. Daarnaast is het mij niet precies duidelijk waarom ze het exact nodig heeft.

IJzeren ruggenwervel

Ze draagt extern een ijzeren ruggenwervel, die op de body in een soort hoesje wordt geschoven. Doordat ze de ijzeren ruggenwervel dagelijks gebruikt, is de spinomed een onontbeerlijk kledingstuk voor haar.
Voor alsnog klinkt het simpel, echter zo simpel is het niet. De materialen waren een hele zoektocht, en het namaken uiteindelijk ook.
De reden waarom ze bij mij kwam, was dat het medische bedrijf waar deze spinomed normaal wordt vervaardigd, niet naar haar luisteren. Telkens weer zijn de body’s of te kort in de gehele lengte, been uitsnijding te laag en de schouderbanden die niet op de juiste plaats zitten.

Hartsgevoel

Mevrouw komt altijd gezellig samen met haar man naar ons toe. Ze zijn samen een lief, gezellig en actief echtpaar wat al heel wat jaren lief en leed delen. We drinken altijd eerst gezamenlijk een kopje koffie en de nieuwtjes worden over en weer uitgewisseld. Soms krijg ik bloemen uit eigen tuin met een grote glimlach van mijnheer, die natuurlijk op mijn werktafel dan staan te pronken.
Je snapt het al, het is een opdracht die mij inmiddels zeer aan het hart ligt.

Testmodellen

Inmiddels hebben we al 3 proef body’s gemaakt. De allereerste om uit te zoeken, hoe de materialen werken en wat wel en niet kan. Je hebt te maken met de rekrichting en hoe stevig is stevig. De opzet is een body, dus dat was het probleem op zich niet. Maar deze body is bijna dubbel gemaakt, waarbij de onderste lagen de rekrichting verschillende kanten op gaat. Daarnaast kwamen we er achter dat de lycra die we hadden gebruikt voor in de cups, niet het fijne gevoel geven zoals ze gewend was.
In de spinomed zit ook een speciale sluiting. Deze sluiting is met onderslag waarbij gebruik gemaakt wordt van haakjes op de meter. Daarover heen wordt de spinomed gesloten met een ritsluiting. En net zoals bij alle andere body’s is het kruis voorzien van een bodysluiting.
De schouderbanden zijn op padding gezet zodat het comfortabel draagt.
Doordat de stof een eigen leven leidt, de cups van broderiekatoen zijn en gedeeltelijk voorzien zijn van soort wattine achtige stof, is het zoeken naar de juiste vorm en pasvorm. De 2de body drukte haar boezem plat en aan de onderkant van de cup is er ruimte over.

Resultaat

De 3de body komt al aardig in de richting. Inmiddels zitten de billen aangesloten, de beenuitsnijding is zoals mevrouw het wilde hebben, de schouderbanden zitten nu prettig en zijn niet zichtbaar onder haar leuke jurkjes.

Het laatste wat er nu nog moet gebeuren is extra ruimte wegvouwen in de cup.

Inmiddels kunnen we zeggen dat we de zogenoemde ouderwetse body’s (pantylet) ook kunnen vervaardigen. En daar ben ik al geregeld voor benaderd om die te mogen vervaardigen.

Ik hoor graag je reactie op hoe je het voorlopig vind, dan wel wat je er van denkt.

Creatieve groet,

Cassandra Saeijs
Lijfgoed.

2 Reacties

 1. H. Assink

  Beste harde werkers,
  In de Jaren 1980-90 had Triumpf een spciale body voor dit problem. Wat heel belangrijk is de doorbloeding. Alle verstevegingen kunnen daar parten spelen.
  Succes.

  Antwoord
 2. Bernadette van Leeuwen

  Hoi Cassandra , allereerst wat bruis je van de lentekriebels. heel leuk om te lezen. De lingerie van mijn 2 cursisten vorderen al aardig en zien er schitterend uit.
  Een groot compliment van Corrie Bos over de nieuwe combinatie en het prettige denkwerk van jullie kant.

  Dan de spinomed. ook nooit van gehoord!.
  Ik heb even op internet zitten kijken en zie een staaf op de rug.
  Weet niet of deze mevrouw dat nu ook heeft maar zo ja dan is misschien een racerback een optie met een inschuifhoes erachter.

  De schouderbanden maak ikzelf voor grote maten van padding die ik op de tule eerst stik.
  Daarna stik ik er lycra aan en omsluit hiermee de padding.
  Na zo’n 5 a 6 cm op de rug ga ik op een smaller schouderbandje over. .
  Staat vaak wat vlotter.

  De voorkant van basis 1 zit wat mooier .zoals je al schreef lengte uit de ondercup halen en iets uit de lengte van het lijfje.
  Een overweging zal zijn wat mij betreft om deelnaden te maken en iets schuin te laten lopen al dan niet met een baleintje.
  de extra naden geven ook steun en halen de rek wat weg.

  Wel een groot compliment hoe het er tot dusver uit ziet.
  Best heel lastig maar wel ontzettend leuk om uit te proberen.

  Wens je dan ook veel succes en hoop dat je wat aan mijn commentaar hebt. Wens je tevens een gezellig en succesvol weekend .
  Ik ga nu op familie weekend en reageer weer op eventuele mails maandag.
  Ik zou het leuk vinden om mee te mogen te denken en je vorderingen te volgen.
  Nogmaals heel veel succes .

  Lieve groet Bernadette

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ebook lijfgoedEen gratis boek vol met tips van de vakvrouw.

 • “zo is je kant altijd goed gespiegeld”
 • “Een nieuwe stofvouw om deze reden”
 • “Zo krijg je stevigheid”

Tips die je helpen om mooie lingerie zelf te vervaardigen

Lijfgoed, lingerie op maat

Pin It on Pinterest

Share This
X