LIPODEEM

 

Lipodeem Soms zijn er nog oningevulde zaterdagen in de planning. Afhankelijk van mijn onderbuikgevoel op zo’n moment, worden die zaterdagen dan wel of niet last minute op de site gezet als nieuwe lesdata. Het blijft wonderlijk om te ervaren dat die zaterdagen altijd weer een unieke bestemming krijgen.

Dit keer twee dames die beiden de wens hadden om lingerie te maken voor zich zelf.

Ene dame vroeg of ik les wilde geven in het Engels en zoals sommigen van jullie misschien weten is Engels niet mijn sterkste kant. Ik kan het niet dromen, ik mis de plaatjes die bij de woorden horen waardoor ik er een haat/liefde verhouding mee heb. Mmm.. dit was weer een mogelijkheid om het Engels op te vijzelen, dus ja tegen de dame gezegd en verteld dat het niet mijn sterkste punt is, maar dat ik de lesstof zeker aan haar kan overbrengen.

Dame twee vroeg of het geen probleem was gezien haar maat. En of ik voor haar een patroon had in haar maat. Uiteraard naar haar maten gevraagd en opgezocht in mijn lijst om tot de ontdekking te komen dat ik voor haar inderdaad geen patroon voorradig had. In overleg heb ik voor haar een nieuw patroon vervaardigd en erbij gezegd dat dit voor mij de eerste keer zou worden dat ik met deze maat ging werken.

Al snel blijkt dat de twee dames niet al te ver van elkaar wonen en dus heerlijk elke les samen kunnen reizen. En dame twee kon mij regelmatig aanvullen in het Engels. Kortom: ook nu weer het bewijs dat het universum de dingen niet zomaar laat gebeuren maar dat alles met elkaar in verbinding staat.

In overleg met dame twee, schrijf ik dit blog om aandacht te geven aan haar ziekte Lipodeem en dat deze ziekte niets in de weg staat als het gaat om mooie lingerie te maken en te dragen.

Lipodeem is een ziekte die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en is geen gevolg van overgewicht. Heel simpel en misschien iets te kort door de bocht gezegd, maar het maakt het wel duidelijk. Het bindweefsel bij mensen met Lipodeem laat los. Dus de huid blijft niet meer stevig en rekt uit en de elasticiteit verdwijnt. Tegelijk hoopt het vocht zich op onder de huid.

Hierdoor krijg je een figuur dat andere vormen aanneemt en oog je als een dame met overgewicht, terwijl je er dus helemaal niks aan kunt doen. Het wordt alleen maar erger, met alle gevolgen van dien.

 

Haar confectie maat slip is maat 62/64 en haar bh maat AA105.
Zoals je als ziet zijn het geen maten die alledaags zijn. Ik ben naar de tekentafel gegaan en heb zowel de slip als de bh getekend.

Het mooie van openheid naar elkaar van beiden kanten, dat je dan ook samen de ontdekkingsreis kunt maken naar het uiteindelijke mooie product.  Aangezien mevrouw zelf al eerder een slip had gemaakt, kon ze goed aangeven waar we tekentechnisch op moesten letten.

Samen zijn we met het basispatroon aan de gang gegaan en hebben deze aangepast. De moeilijkheidsgraad zat hem in de overgang van billen naar taille. Dat is bijna een hoek van 90gr die je moet zien te overbruggen. Met papier en potlood geen probleem maar het is nog steeds een slip en het moet dus ook technisch nog uitvoerbaar zijn. Verder wilde ze ook graag dat hij netjes aan de onderkant van haar billen bleef zitten en de hoogte van haar slip tot in haar taille.

Lipodeem

Lipodeem en lingerie

Het is al weer enige tijd geleden dat we het slippatroon hebben vervaardigd, maar ik meen dat we daar een paar uurtjes mee bezig zijn geweest en eigenlijk ging het vanzelf. Beetje hier knippen en vouwen en een beetje daar erbij. De rondingen bijwerken en we hadden een slippatroon.

Slip is gemaakt en hij paste prima. Daarbij was het ook nog eens een mooie slip om te zien. Dat klinkt misschien raar, maar ondanks dat het een grote onderbroek is, draagt het als een slip en dat kun je zien ook. Persoonlijk vind ik dat dan een kick.

 

Lingerie en Lipodeem

Lipodeem

Inmiddels is dame twee een aantal slips verder en heeft ze verschillende materialen getest. Hier op de foto een test+ verwerking met kant en aan de binnenkant een powernet gebruikt, maar dat is niet helemaal goed uitgewerkt. De lycra is er te ruim overheen gezet en vandaar dat hij nu wat lubbert aan de voorkant. Maar ze heeft er van geleerd en weet wat voor haar wel en niet werkt. De bips zit goed.
Zo hebben we ook een basis-bh gemaakt op de maat AA105, we hebben wat weggehaald in het volume en verder niks. Al met al ben ik -en ook zij- helemaal niet ontevreden met het resultaat.

 

Lipodeem en bh

Lipodeem en bh

De bh is zeer goed draagbaar. Met een paar kleine aanpassingen kan mevrouw nu zelf heerlijk voor haar zelf zoveel slips en bh’s maken als ze zelf wil.

Maatwerk Lijfgoed

Maatwerk Lijfgoed

AA105

AA105

Maatwerk Lijfgoed

AA105

 

 

 

 

 

 

 

Dame twee: het was super leuk om samen deze ontdekkingsreis tot een mooi resultaat te mogen afronden. Ik heb een hoop van je geleerd zowel als mens en als juf.

En stoer van je dat ik hier een blog over mag schrijven zodat je ook voor anderen met Lipodeem   een voorbeeld kunt zijn.

 

Dank je wel.
Creatieve groet,
Cassandra Saeijs
Lijfgoed

Ebook lijfgoedEen gratis boek vol met tips van de vakvrouw.

  • “zo is je kant altijd goed gespiegeld”
  • “Een nieuwe stofvouw om deze reden”
  • “Zo krijg je stevigheid”

Tips die je helpen om mooie lingerie zelf te vervaardigen

Pin It on Pinterest

Share This