Wat verbind autisme en lingerie nu elkaar? Het is de week van autisme. Je zou in eerste instantie denken dat het helemaal niks met elkaar te maken heeft. Nou is het toch net even wat anders, want in mijn leven heeft het juist heel veel met elkaar te maken.
Zoonlief
Inmiddels is zoonlief al weer 17 jaar, maar wat zijn de afgelopen jaren een zoektocht geweest en soms ook echt een hel. Zoeken naar wat speelt er nu, waarom gaan de dingen niet zoals ze “behoren” te gaan. Bijvoorbeeld, waarom kan hij toch niet op het schoolplein spelen met de andere kinderen. Waarom lukt het hem niet om vriendjes vast te houden. Je kunt je voorstellen dat het voor ons allemaal erg frustrerend was. We konden onze vingers er niet op leggen.
Diagnose in Autistisch spectrum
Vier jaar geleden kregen we dan eindelijk een diagnose waar we onze zoon in herkenden. MCDD. Nu heeft hij het gelukkig niet zo erg dat hij door het leven moet met een hulphond, maar nu begrepen we waarom sommige dingen nu wel en niet gingen. Eindelijk handvatten.
Kansen door de autisme
Echter omdat we al vanaf zijn 4de jaar aan het zoeken zijn en telkens weer tegen dingen aanliepen, bleef ik thuis. Bij een baas werken was geen optie. Inmiddels was ik al jaren lingerie aan het vervaardigen en ik kreeg toen de kans om bij Eline Kleinvakhuis les te gaan geven. Zo is het balletje gaan rollen. Op een dag kwam ik thuis en manlief zei, waarom begin je niet voor jezelf. Dan kun je naast de zorg voor zoonlief langzaam gaan starten met het bouwen van een eigen bedrijf. Zo gezegd zo gedaan en inmiddels bestaat Lijfgoed al 10 jaar.
Stagebegeleider
Door een aanhoudende jongedame bied ik inmiddels al weer 5 jaar stage plaatsen aan. Op stagemarkt staat er een tekst die blijkbaar bij jongeren goed aanslaat, die hen het gevoel geeft dat we een fijn bedrijf kunnen zijn. En dan komen ze op gesprek en zijn blijkbaar om. Zoals een stagiaire aangaf dat ik best een toffe peer was. Whaha. Leuk toch.
Het mooie is dat ik inmiddels al vele dames en heer met een zogenoemd etiketje mag begeleiden. Zelfs een stagiaire met zelfde soort etiketje als zoonlief MCDD en zij voelt zich zo begrepen. De meeste komen hier tot bloei en mogen zichzelf zijn. Samen met hun ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn, welke zogenoemde etiket kwaliteiten kunnen zij verbeteren, dan wel leren om uit hun comfortzone te stappen. Bijvoorbeeld mensen aankijken als je je voorstelt.
Alles heeft zijn nut, zelfs autisme
Dus wat heeft autisme en lingerie voor mij als verbinding. Als mijn zoon een gewoon standaard kind zou zijn geweest dan was ik vermoedelijk nooit zelfstandige geworden en kan ik nu voor vele jongeren die net even wat meer begeleiding nodig hebben, een zinvolle betekenis hebben.
Zo zie je maar weer, alles wat je doet in het leven, je dan wel overkomt, heeft zijn nut. Het is aan jou wat je er mee doet.
Willen jullie een reactie achter laten ipv alleen maar “lurken”, interactie is namelijk fijn. Op die manier delen we nog meer met elkaar.
Creatieve groet,
Cassandra Saeijs
Lijfgoed.
Hai Hai dit te lezen en zo ’n erkening te lezen in je verhaal. Weten waar je tegen aan loop. Tegen muren om uit te zoeken wat je kind heeft. En hoe je kan helpen. Soms geef mij het een machteloos gevoel. Maar door dat ik thuis zit voor hem ben ik gaan naaien en nu op naar lingerie.
Lieve Diantha,
Dank je wel voor je reactie.
Ja het is wat is onze kinderen.
Ik kan je alleen maar heel veel kracht, geduld en wijsheid toewensen.
Want het is geen makkelijke weg.
Aan de andere kant het maakt ons wel mensen met veel empathie, geduld.
We kunnen juist hierdoor weer een beter mens zijn voor anderen.
Uiteraard heel veel plezier bij het naaien en nu dan de lingerie.
Beste Cas,
Zelf altijd heel moeilijk geweest met leren en contacten. Nu na 50 jaar krijg je een stempel. Ik vind dit prachtig dat iemand het ziet niet alleen uit ervaring maar ook in oplossingen. Door liefde in het vak en de begeleiding het goede te zien in de mensen die het nodig hebben. Deze mensen zijn later je enorm dankbaar. Het is enorm belastend en je moet een lange adem hebben om dit te doen. Een diepe buiging.
Groetjes: H.A..